مجموعه جراحی هایی که در زمینه لاغری انجام می شود باریاتریک (Bariatric) نامیده می شود. از این جراحی زمانی استفاده می شود که انجام فعالیت های ورزشی و رژیم غذایی مناسب برای افراد کار ساز نیست و افراد به دلیل اضافه وزن زیاد با مشکلات جدی رو به رو می شوند. عمل باریاتریک انواع گوناگونی دارد که از مهمترین و رایج ترین آن می توان به جراحی بای پس معده اشاره کرد. در حال حاضر جراحی های لاغری روش های مهمی را شامل می شوند که عوارض و خطرات جانبی کمتری را به دنبال دارند. برای تضمین موفقیت های بیشتر و طولانی مدت جراحی های لاغری علاوه بر تغییرات دائمی در رژیم غذایی باید به انجام فعالیت های ورزشی بپردازید. در ادامه می خواهیم به بررسی کامل مجموعه جراحی های لاغری باریاتریک و عوامل موثر بر هزینه عمل باریاتریک بپردازیم با ما همراه باشید.
نحوه انجام جراحی های باریاتریک
باریاتریک به مجموعه جراحی هایی که در حوزه لاغری انجام می شوند، گفته می شود. از جمله انواع این عمل های جراحی می توان به اسلیو معده، حلقه معده و بالون معده اشاره کرد. تمام این روش ها از دو طریق موجب کاهش وزن می شوند.
- تکنیک های محدود کننده
- تکنیک های ترکیبی (محدود کننده + سوء جذبی)
اعمال جراحی محدود کننده آنهایی هستند که تنها با محدود کردن میزان غذای ورودی به معده باعث کاهش وزن می شوند. جراحی های اسلیو معده و حلقه معده جزو روش های محدود کننده محسوب می شوند. در اعمال جراحی ترکیبی مانند بای پس معده هم با برداشتن بخشی از معده حجم آن کاهش می یابد و هم بخشی از روده جدا می شود و عمل جذب کمتر صورت می گیرد. جراحی های باریاتریک در دسته عمل های غیر تهاجمی قرار می گیرند. به این معنی که برای انجام آنها برش های بزرگ بر بدن بیمار ایجاد نمی شود. جراح از طریق لاپاراسکوپی و با ایجاد چند برش بسیار کوچک اقدامات لازم را در جهت درمان چاقی انجام می دهد. معمولا جراحی های لاغری به چند ساعت زمان نیاز دارند و بعد از انجام آن بیمار به اتاق ریکاوری جهت مراقبت های بعد از جراحی منتقل می شود.
کسانی که مجاز به انجام عمل باریاتریک هستند باید دارای اضافه وزن بیشتر از ۴۵ کیلوگرم، مبتلا به بیماری های ناشی از چاقی، مشکلات جدی فیزیک و حرکتی باشند. همه این موارد موجب مرگ زودرس و ناگهانی خواهد شد. بنابراین در برخی افراد دارای ویژگی های بالا عمل باریاتریک حتما باید انجام شود. مدت زمان بستری شدن بیمار در بیمارستان پس از جراحی های لاغری باریاتریک سه الی پنج روز است که با توجه به وضعیت بیمار مشخص می شود.
معیارهای مهم انجام عمل باریاتریک
جراحی های لاغری گزینه مناسب برای افراد مبتلا به چاقی است که موفق به کاهش وزن خود از طریق روش های مختلف از جمله رژیم های غذایی کاهش وزن، انجام فعالیت های بدنی و درمان های دارویی نشده اند و همچنین جراحی های لاغری برای آن دسته از افرادی که از بیماری چاقی رنج می برند و سلامت آن ها با مشکلات جدی نظیر آپنه انسدادی و دیابت نوع ۲ ارتباط دارد گزینه درمانی مناسبی است. البته برای انجام عمل های لاغری معیارهای مهم دیگری وجود دارد که در ادامه به آن ها می پردازیم.
از معیارهای مهم انجام جراحی های لاغری می توان به مواردی چون BMI مساوی یا بیشتر از ۴۰ یا BMI مساوری یا بیشتر ۳۵ که همراه با بیماری های زمینه ای فشار خون بالا، دیابت، آپنه آ شدید همراه است. آن دسته از افرادی که بیشتر از ۵ سال سابقه ابتلا به چاقی و اضافه وزن داشته باشند و نتوانند از روش های مختلف برای کاهش وزن خود استفاده کنند از معیارهای مهم و اولیه انجام عمل جراحی های لاغری محسوب می شود. در صورتی که فرد معیارهای مهم انجام جراحی لاغری را داشته باشد در گام بعدی تحت ارزیابی تیم حرفه ای و مراقبتی انجام می شود. تیم های مراقبتی از پزشک، روان شناس، پزشک جراح، رژیم درمان و غیره تشکیل می شوند که فرد را از لحاظ وضعیت سلامت جسم و روان، تغذیه و وزن ارزیابی می کنند. پس از بررسی و ارزیابی هر یک از موارد بالا تشخیص داده می شود که کدام روش جراحی لاغری مناسب و درصد موفقیت بیشتر و عوارض کمتر را برای بیمار دارد.
دلایل مهم انجام جراحی های لاغری باریاتریک
مهمترین و رایج ترین دلیل انجام جراحی های لاغری کمک به کاهش وزن افرادی است که از چاقی مفرط رنج می برند. چنانچه وزن افراد با چاقی مفرط از طریق روش های مختلف لاغری و کاهش وزن موثر نباشد و وزن آن ها کاهش پیدا نکند سلامتی آن ها با مشکلات جدی رو به رو خواهد شد. مهمترین مشکلاتی که خطر سلامتی افراد با وزن بالا را تهدید می کند شامل مواردی چون بیماری های قلبی، سکته مغزی، بیماری رفلاکس معده، فشار خون بالا، دیابت نوع دو، آپنه خواب شدید می شود. جراحی های لاغری باریاتریک تنها برای آن دسته از افرادی که بعد از تلاش با روش های مختلف کاهش وزن به نتیجه مناسبی نرسیده اند از طرف پزشک معالج پیشنهاد می شود.
جراحی های لاغری برای همه افراد یکسان نیست، تنها افرادی که شرایط لازم را برای انجام جراحی لاغری داشته باشند باید دستورالعمل های پزشکی لازم را در نظر بگیرند و پس از آن آماده انجام جراحی لاغری و کاهش وزن شوند. چنانچه شما از افراد واجد شرایط جراحی لاغری هستید باید آزمایش های غربالگری مختلفی را انجام دهید. همچنین برای داشتن وزن ایده آل و همیشگی تغییرات دائمی را در زندگی خود لحاظ کنید. از دلایل مهم انجام عمل های لاغری می توان به پیگیری برنامه طولانی مدت که شامل سبک زندگی، رفتار و وضعیت جسمانی، تغذیه، توسط پزشک است که پس از بررسی های انجام گرفته بهترین روش لاغری و جراحی برای کاهش وزن به بیمار اعلام می گردد.
افراد کاندید بهترین عمل جراحی لاغری باریاتریک
امروزه برخلاف سال های گذشته اکثر جراحی های لاغری و کاهش وزن به صورت لاپراسکوپی یا درون بین انجام می شود و عموما بستری بیماران بیشتر از یک الی دو روز طول نمی کشد. برخی از افراد به دنبال لاغری همیشگی هستند و تمام راه های مختلف کاهش وزن را امتحان کرده اند اما به نتیجه مورد نظر و وزن ایده آل خود نرسیده اند کدام جراحی لاغری را باید انتخاب کنند؟ چه کسانی کاندید مناسب برای جراحی لاغری هستند و اعمال جراحی لاغری باریاتریک به آن ها توصیه می شود؟ جراحی های لاغری برای افرادی که دارای BMI بیشتر از ۴۰ بدون هیچ بیماری زمینه ای یا BMI بیشتر از ۳۵ و دارای بیماری زمینه ای مرتبط به چاقی هستند مناسب است.
افراد با این مشخصات معمولا کاندید عمل جراحی لاغری می شوند. بیماری های زمینه ای مرتبط با چاقی در افراد شامل بیماری هایی چون فشار خون و قند خون بالا، آرتروز می شود. این نکته نیز در مورد کاندید افراد برای انجام جراحی های لاغری لازم به ذکر است که تنها BMI تعیین کننده عمل جراحی لاغری نیست بلکه شرایط دیگری لازم است که شامل موارد زیر می شود:
- عدم موفقیت در انجام روش های لاغری کم خطر از جمله فعالیت های ورزشی و رژیم غذایی
- بیمار نباید دارای اختلال اعصاب و روان باشد و نیاز به درمان یا بستری داشته باشد.
- عدم مصرف هرگونه مواد مخدر و الکل را داشته باشد.
همان اندازه ای که انجام عمل جراحی لاغری اهمیت دارد، مراقبت های قبل و بعد از آن نیز بسیار مهم است. چنانچه فرد توانایی تامین هزینه های مراقبت های بعد از انجام عمل جراحی لاغری را نداشته باشد بهتر است تحت عمل جراحی لاغری قرار نگیرد. مصرف مکمل های غذایی مناسب، ویزیت و جلسات دوره ای با متخصص های مختلف، انجام آزمایش، سونوگرافی و آندوسکوپی همه از هزینه های متفاوتی برخوردار هستند که فرد باید توانایی تامین این هزینه ها را داشته باشد در غیر این صورت مشکلاتی برای آن پس از انجام جراحی لاغری ایجاد خواهد شد. انتخاب بهترین روش جراحی لاغری برای هر شخص با بررسی الگوی تغذیه ای و وضعیت جسمانی، نتایج آزمایشات و سوابق بیماری، مشاوره با پزشک انجام می شود. نوع جراحی لاغری چیزی نیست که خود تصمیم به انجام آن را برای کاهش وزن و رسیدن به وزن ایده آل بگیرید بلکه باید با مشارکت و همکاری با پزشک و جراح متخصص و باتجربه تصمیم نهایی گرفته شود تا مشکلاتی را برای بیمار بعد از انجام جراحی لاغری ایجاد نکند.
عوامل موثر بر هزینه عمل باریاتریک
با افزایش آمار چاقی میان افراد روز به روز به تعداد افرادی که طرفدار جراحی های لاغری هستند افزوده می شود. روش های مختلفی برای کاهش وزن و تناسب اندام وجود دارد که هر یک از آن ها قیمت متفاوتی دارد. هزینه جراحی لاغری یکی از دغدغه های مهم کسانی است که قصد انجام روش های جراحی لاغری را دارند در این میان عوامل مختلفی وجود دارند که بر روی قیمت و هزینه نهایی جراحی لاغری موثر بوده و از هزینه های سنگین آن جلوگیری می کنند. میزان سلامت جسمی و روحی افراد، محل انجام جراحی لاغری و غیره نمونه ای از مهم ترین عوامل موثر بر قیمت عمل باریاتریک هستند که قیمت انجام جراحی را تعیین می کنند.
به طور کلی هزینه های انجام جراحی چاقی به چند دسته کلی هزینه های قبل از جراحی لاغری، هزینه های پس از جراحی و هزینه های بلند مدت تقسیم می شوند. هزینه های قبل از انجام جراحی خود به عوامل مختلفی چون نوع جراحی لاغری انتخاب شده، جراح متخصص و دستمزد آن، محل انجام جراحی لاغری بستگی دارد. در این میان عوامل دیگری هستند که بر روی هزینه جراحی لاغری موثر هستند که شامل هزینه مشاوره قبل از انجام جراحی، هزینه های پس از انجام جراحی لاغری، هزینه وسایل و دستیاران جراح و غیره می شوند. منظور از هزینه های بعد از جراحی لاغری در واقع برای آن دسته از افرادی است که پس از انجام عمل جراحی لاغری نیاز به برنامه رژیم غذایی مناسب و استاندارد زیر نظر متخصص تغذیه دارند و باید افراد هر یک از هزینه های پس از عمل جراحی را جداگانه پرداخت کنند.
مراقبت های لازم قبل و بعد از جراحی های باریاتریک
با انجام عمل جراحی لاغری بیمار نمی تواند برای یک الی دو روز تا زمان ترمیم معده و سیستم گوارش خود مواد غذایی خاصی را مصرف نماید و نیاز به دریافت رژین غذایی مناسب برای مدت ۱۲ هفته بعد از جراحی لاغری است. رژیم غذایی در افرادی که عمل جراحی لاغری را انجام داده اند ابتدا با مایعات شروع می شود و پس از آن باید غذاهای نرم مصرف شود. با گذشت زمان و گذراندن دوره نقاهت و ترمیم معده غذاهای معمول مصرف می شود. از مراقبت های لازم بعد از جراحی لاغری محدودیت هایی است که در نوع و مقدار مواد غذایی مصرفی است. بعد از انجام جراحی باید به طور مرتب به پزشک جهت بررسی و معاینه های لازم مراجعه شود تا در صورت نیاز از بیمار آزمایش های خون گرفته شود. در برخی از مواقع بیمار به دلیل کاهش وزن زیاد بدن واکنش هایی را در طول چند ماه بعد از جراحی لاغری احساس می کند که شامل دردهای بدنی، خشکی پوست، نازک و ریزش مو، احساس سرماخوردگی و خستگی و تغییرات اخلاقی و خلقی و غیره است.
جمع بندی
جراحی باریاتریک به مجموعه جراحی های لاغری گفته می شود که به عنوان گزینه درمانی مناسب برای افرادی که از چاقی مفرط رنج می برند و موفق به کاهش وزن و رسیدن به اندام ایده آل خود از طریق روش های مختلف رژیم غذایی و انجام فعالیت های ورزشی نشده اند توسط پزشک متخصص انتخاب می شود. برای جراحی های لاغری بهتر است قبل و بعد از آن مراقبت هایی انجام شود تا مشکلی برای فرد در زمان انجام جراحی لاغری ایجاد نشود. با توجه به این موضوع که جراحی لاغری روشی برای داشتن تناسب اندام و رسیدن به وزن ایده آل است اما نمی توان از آن برای همه افراد به عنوان انتخاب مناسب و درمان چاقی مفرط استفاده کرد. حتما قبل از انتخاب هر نوع روش لاغری با پزشک متخصص در زمینه جراحی های لاغری مشورت داشته باشید و با کمک و راهنمایی آن ها بهترین روش جراحی لاغری را انتخاب کنید.